Header Ads   Header Ads

Blockchain (Blokzinciri) Teknolojisi Nedir?

Blockchain ya da blokzinciri, bilgisayar terminolojisinde birbirine zincir halinde bağlı blokların tuttuğu ve sürekli büyüyen bir işlem kayıt defterini ifade eder. Eşten eşe birbirine bağlı olan bu blokların işlem kayıtlarını sakladığı depoya ise dijital defter ismi verilmiştir.

Blockchain (Blokzinciri) Teknolojisi Nedir?
Blockchain (Blokzinciri) Teknolojisi Nedir?

Blockchain Ne Demek?

Türkçeye blokzinciri/blok zinciri olarak geçen Blockchain teknolojisinin temeli, 1990’lı senelerın başlangıcında kriptografi profesyonelları Stuart Haber ve Scott Stornetta tarafından yapılan çalışmalar ile atılmıştır. 1970’li senelerde Ralph Merkle tarafınca patentlenen “hash ağacı” konseptinden yola çıkan iki profesyonel, çalışmalarını tam anlamı ile kavramsallaştırmamış olsalar da günümüzdeki modern blokzinciri tarifına yaklaşmayı başarmışlardır. Bu nedenle birçoklarına göre bu hızla gelişen teknolojinin mucidi Satoshi Nakamoto değil, Haber ve Stornetta’dır.


Günümüzdeki anlamı ile ilk Blockchain, tarihteki ilk kripto para birimi Bitcoin ile yaşıttır. Takvimler 31 Ekim 2008’i gösterdiğinde Satoshi Nakamoto isimli bir şahıs ya da grup tarafınca piyasaya çıkan “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isminde white paper dokümanında BTC altyapısının bütünüyle blokzinciri teknolojisine dayandırıldığı belirtilmiştir.


Blockchain iyi mi Çalışır?

Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan Blockchain teknolojisi sık olarak kripto para birimleriyle anılsa da merkezî yahut merkezsiz pek çok endüstride kullanılıyor. Blockchain kullanıldığı alanlar içinde bankalardan hükûmetlere, akıllı sözleşmelerden noter işlemlerine varan sayısız fotoğrafı ve gayrifotoğrafı kullanım durumundan söz edilebilir. Teknolojinin dünya üstündeki nerdeyse tüm iş modellerinde devrimsel nitelikte değişimlere ve dönüşümlere yol açabilecek bir potansiyeli olduğu bilinmektedir.


Günümüzde blok zinciri teknolojisini oylama sistemlerine entegre eden bir çok yerleşim yeri söz konusudur. Bunun beraberinde tedarik zincirlerinin kontrolü gene bu teknoloji ile çok daha şeffaf ve tutarlı sürdürülen bir süreç halini almıştır. Önceden güveni sağlaması için ihtiyaç duyulan her çeşit aracı, blokzinciri sayesinde ihtiyaç olmaktan çıkmıştır. Bu teknoloji yardımı ile eskiden insanoğluın denetimünde olan pek çok süreç prosedür artık çok daha risksiz ve şeffaftır. Blockchain teknolojisini netin doğuşundan beri en inovatif icat olarak nitelendiren bazı otoriteler vardır.


Blockchain teknolojisinin çalışma prensibinin altında yatan en önemli özellikler; anonim, dağıtık, merkezsiz ve kamusal bulunmasına karşın bozulamaz ve hacklenemez oluşudur. Bir bilgi kayıt zincirinin hem herkesçe erişilebilir bununla birlikte bozulamaz oluşu, bilgisayar bilimcileri ilk sırada olmak üzere herkezin bu teknolojiye hayranlıkla yaklaşmasına sebep olur. Bloklara işlenen kayıtların kırılamaz ve değiştirilemez olmasının altında ise bayağı bir mantık yatmaktadır: Blokları bozabilmek için milyarlarca kopyası olan bu kayıt defterindeki tüm blokların değiştirilmesi gerekiyor. Böyle bir müdahalenin yapılabilmesi ise nerde ise imkansızdır.


Blockchain Wallet (Blokzinciri Cüzdanı)

Blockchain wallet (blokzinciri cüzdanı), kripto para alıp göndermek ya da tutmak için kullanılacak olan dijital bir depolama aracıdır. Bu cüzdanlar, cüzdan kimliği ve özel anahtar adı verilen iki benzersiz koda sahiptir. Teknik olarak cüzdan kimliği bir e-mail adresine, özel anahtar ise bu mail adresinin şifresine benzetilebilir. Bu cüzdanlarda meydana getirilen işlemler blok zincirine kaydedilmektedir. Blockchain para yatırma işlemini oldukça hızlı ve güvenli olarak yapmanıza olanak tanır. Yatırımlarınızın beraberinde Blockchain para çekme sürecinde de ihtiyaç duyulan güvenliği sağlamaktadır.


Başka bir kripto para cüzdanına transfer yapmak için o cüzdanın kimlik kodunu bilmek yeterlidir. Özel anahtarın ise asla kimseyle paylaşılmaması gerekir zira cüzdana erişim bu imza niteliğindeki kodla temin edilmektedir. Bir kripto para borsasındaki cüzdanlarınıza erişim için ise bu kodu saklamaya ihtiyacınız yoktur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski