Header Ads   Header Ads

Akıllı Sözleşme ( Smart Contract ) Nedir ?

 Akıllı Sözleşme Nedir ?

Bu Makalemizde akıllı sözleşme nedir ? akıllı sözleşme ne işe yarar? Vb. Soruların cevaplarını elimizden geldiğince vermeye çalışacağız. Smart Contrat (Akıllı Sözleşme) nedir? Ne için kullanılırlar?

 

Akıllı Sözleşme nedir ?

Akıllı Sözleşmeler Neden Varlar ?

 

Ev satmanız gerektiğinin düşünün. Bu iş oldukça karmaşık ve zorlu bir süreçtir. Fazla sayıda evraklar, farklı firmalar ve insanlarla iletişimin beraberinde üst düzeyde riskleri bulunmakta. Bu yüzden, ev satıcıları değişmez çoğunluğu bütün evraklarla ilgilenen, mülkiyetin pazarlamasını yapan ve müzakereler başladığı zaman ara bulucu olarak hareket eden, kapanana kadar anlaşmayı denetleyen bir emlakçı bulmayı isterler.

Bu tür işerde özellikle yararlı olabilecek bir emanet servisi, ortada olan tutarlar oldukça büyük olacağından ve uğraşacağınız kişiye gerçekten tam olarak güvenemeyeceğinizden bir emanet hizmeti sağlar. Bununla beraber başarılı bir anlaşma yapılmasının ardından, satıcı ve alıcı aracıları komisyon tutarı olarak satış fiyatının %15ini paylaşacaklardır. Bu, satıcı ve alacak kişi için önemli bir mali kayıp anlamına gelmekte. Tüm bu olanlar, akıllı sözleşmenin gerçekten etkili ve kullanışlı bir şekilde devrim yaratabileceği durumdur. En önemlisi ise bir güvensizlik sorunu çözülecektir. Akıllı sözleşme ‘’If-Then’’ ilkesi ile çalışmakta. Yani evin mülkiyeti sadece üzerinde anlaşılmış miktarda ki para hesaba gönderildiğinde alıcıya gönderilir.

 

Akıllı sözleşme Nasıl Çalışır?

Basit bir şekilde söylemek gerekir ise, akıllı sözleşmeler otomat makineler gibi çalışıyor. Akıllı sözleşmeler önemli miktarda bir kripto paraya, emanetçinize, ev sahipliği hakkı, kimliğiniz veya hesabınıza gelen miktar olarak düşünebilirsiniz. Tüm cezalar ve kurallar akıllı sözleşmeler ile önceden tanımlanmış değil, aynı süreçte onlar tarafından uygulanmakta.

 

Akıllı Sözleşmeler Şunları Sağlar

Güven: Şifreli ve güvenilir bir biçimde paylaşılmış bir defterde saklandığı için bir kimse belgelerinizi çalamaz veya kaybedemez. Akıllı sözleşmelerin tarafsız bir sistemin ve güvenin yerini alması nedeniyle uğraşmak zorunda kaldığınız insanlara güvenmeyi beklemeniz gerekmiyor. 

Tasarruflar: Akıllı sözleşmelerin sayesinde emlakçılar, danışmanlar, noterler ve diğer bir çok şeye ihtiyaç yoktur.

Verimlilik: Doğru şekilde uygulandığı takdirde akıllı sözleşmelerin kesintiye uğraması bir hayli zordur. Akıllı sözleşmeler için harika ortamlar belgelerinizi güven içinde tutacak karmaşık şifreleme ile korunmakta.

Özerklik: Akıllı sözlemeler, arabulucuya olan gereksinimi ortadan kaldırırlar ve temel anlaşmayı tam olarak kontrol edebilmenizi sağlar.

 

 

Akıllı Sözleşmelerin Geliştiricileri ve Kullanıcıları

Akıllı sözleşmeler ilk 1996 yılında bir bilgisayar bilimcisi ve şifrecisi Nick Szabo tarafından ilan edildi. Birkaç yıl süresince Szabo kavramı tekrar ele aldı ve çeşitli yayınlar paylaştı. Sözleşme hukuku ile alakalı iş uygulamalarını tasarım konsepti ile tanımladı.  

Bunun beraberinde, akıllı sözleşmelerin uygulanması 2009 tarihine kadar gerçekleşemedi: ilk kripto para olan Bitcoin, sonunda akıllı sözleşmeler için uygun olan ortamı sağlayan blok zincir ile ortaya çıktı. Garip bir şekilde Nick Szabo 1998 tarihinde Bit Gold adlı merkeziyetsiz bir dijital para birimi için bir mekanizma  tasarlamıştı. Bu hiçbir zaman hayata geçmedi, fakat Bitcoin’in 10 yıl sonra övüneceği bir çok özelliği bulunuyordu. Günümüzde, akıllı sözleşmeler genellikle kripto para birimleriyle ilişkilidir.

 

Dez Avantajları

Akıllı sözleşmeler çok yeni bir teknoloji pozisyonunda. Çok fazla vaatte bulunulmasına rağmen sorunlara hala yatkın bir durumda. Örneğin, sözleşmeleri oluşturan kod kusursuz bir biçimde olmalı ve hata içermemeli. Bu hatalara ve bazen de bu hataların dolandırıcılar tarafından sömürülmeye yok açabilir. DAO Haokinde olduğu gibi, bir akıllı sözleşme kodunda olan hata ile akıllı bir hesaba konulan para çalınabilir.

Hem teknoloji yeniliği bir çok soruyuda akıllara getiriyor. Hükümetler bu tür sözleşmeleri düzenleme kararını nasıl verecek? Nasıl vergilendirecekler? Sözleşme, sözleşmenin konusuna erişilemez ise veya beklenmedik bir şey olduğu zaman ne olacak?

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski